کم کاری تیروئید

درمورد تیروئید کم‌کار یا کم کاری تیروئید چه می دانید؟ آیا با علائم این اختلال غده تیروئید آشنایی دارید؟ ما قصد داریم در این مقاله از شما را با بیماری کم کاری غده تیروئید آشنا کنیم لططفا تا آخر مقاله با ما همرا باشید .

کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید یعنی غده تیروئید نمی تواند به مقدار کافی هورمون تیروئید برای فعالیت بدن تولید کند. پس اگر که مقدار هورمون تیروئید در خون فردی کم شود آن فرد با بیماری کم کاری تیروئید مواجه شده است .

کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید چه زمانی رخ میدهد

کم کاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که بدنتان هورمون تیروئید لازم را تولید نمی‌کند. تیروئید در جلوی گردن قرار دارد. این غده وظیفه ترشح هورمون‌ها را بر عهده دارد تا به بدن کمک کند که انرژی را تنظیم و مصرف کند. می توان گفت غده تیروئید تقریبا مسئول تامین انرژی برای تمام اندام‌های بدن می باشد.این غده وظایف مهمی برای کمک به تنظیم و مصرف انرژی بدن دارد.
می توان گفت تیروئید منبع انرژی برای تمام اندام های بدن است و عملکردهایی مانند ضربان قلب و نحوه عملکرد دستگاه را کنترل می کند. بدون هورمون تیروئید کافی، عملکرد طبیعی بدن شروع به کند شدن می کند.

کم کاری تیروئید که هیپوتیروئیدیسم یا تیروئید کم کار می نمامند ، بیشتر زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این اختلال اغلب در افراد بالای ۶۰ سال را مبتلا می‌کند، ولی ممکن است این بیماری در هر سنی رخ بدهد.

علائم کم‌ کاری غده تیروئید

اصلی ‌ترین علائم کم کاری تیوئید این است که برخلاف پرکاری تیروئید سطح ترشح هورمون تیروئید کاهش یافته وواکنش‌های شیمیایی مرتبط با متابولیسم بدن باعث اختلال شده و کاهش پیدا کرده است. در اکثر افراد درگیر تیروئید کم کار این علائم ظاهر می‌شود:
1-کم شدن آستانه تحمل نسبت به سرمای آب و هوا
2- بیمار در حرکت کردن دچار اختلال و کندی شده است
3- اشتهای طبیعی به غذاخوردن ازبین رفته است
4- احساس خستگی و ضعف شدید حتی پس از استراحت کافی
5- کلفت شدن غیرطبیعی صدا
6- ایجاد اسپاسم و گرفتگی در عضلات
7- بروز مشکل یبوست
8- احساس خواب آلودگی در طول روز
9- کاهش سطح هوشیاری و تمرکز
10- بی‌حس شدن دست و پا
11- ورم کردن صورت و چشم
12- افزایش وزن
13- برهم خوردن سیکل قاعدگی
14- تشدید خونریزی قاعدگی
15- نازایی
16- گواتر

علائم فوق در تمام افراد بروز نمی‌کند و شدت و ضعف آن ها مختلف است.متفاوت خواهد بود. در هر صورت انجام آزمایش و تشخیص متخصص ضرورت دارد.
کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید

انواع کم کاری تیروئید

بیماری کم کاری تیروئید انواع مختلفی دارد که در ادامه شما را با آنها اشنا میکنیم.

۱. هیپوتیروئیدی مادرزادی

اگر یک نوزاد که متولد میشودو از همان زمان تیروئید آن به خوبی هورمون ترشح نمی کند آن نوزاد به اغلب بیماری هیپوتیروئید مادر زاد مبتلا است. این بیماری یک مورد شایع است و۱ از هر ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ نوزاد با این اختلال متولد می‌شوند.
بیماری هیپوتیروئیدی مادرزادی اغلب در سایر افراد خانواده هم دیده می‌شود. اگر در خانواده سابقه ابتلا به بیماری‌های تیروئید را دارید خوب است در زمینه‌ی غربالگری نوزاد خود دقت و پیگیری بیشتری داشته باشید.

۲. هیپوتیروئیدی خود ایمنی

بیماری هیپوتیروئید خود ایمینی بیماری است که فرد گاهی اوقات به اشتباه بعضی از قسمت های خود بدن را بیگانه تشخیص می‌دهد و به اشتباه به مبارزه با آنها می‌پردازد. اگر ‌که بدن به قسمت هایی از خود آسیب می‌رساند و یا از عملکرد صحیح آنها جلوگیری می‌کند، به بیماری خودایمنی مبتلا شده‌ایم.
زمانی که غده ی تیروئید به بدن خود حمله می کند و عملکرد آن قطع می‌شود. ایم بیماری‌های خود ایمنی منجر به کم‌کاری یا پرکاری می‌شوند. کم‌کاری خود‌ایمنی تیروئید، تیروئیدیت هاشیموتو نامیده می‌شود که التهاب غده‌ی تیروئید است.

این بیماری بیشتر در زنان رواج دارد. بیماری هاشیموتو همچنین بیشتر در دوره‌ی بلوغ فرد دیده می‌شود. بیمارانی که با اختلالات خودایمنی دیگری همچون دیابت درگیر هستند، بیشتر در معرض تیروئید کم کار خودایمن قرارمی‌گیرند.

۳. کم کاری تیروئید یاتروژنیک

کم کاری این بیماری هنگامی رخ میدهد که غده‌ی تیروئید به صورت کامل و یا جزئی برداشته می‌شود و یا در اثر اتفاق و حادثه‌ای بیرونی، آسیب می‌بیند. در این حالت ، غده‌ای وجود ندارد که بخواهد هورمون تولید کند، یا غده تیروئید سلول کافی برای تولید هورمون ندارد.

۴. کم کاری تیروئید مرکزی

بدن ما از مغز ما فرمان می گیرد . مغز به نقاط مختلف بدن دستور می‌دهد و آنها دستور را اجرا می‌کنند. دستورات از طریق پیام‌های عصبی و یا شیمیایی به نقاط مختلف بدن می‌رسند. پیک شیمیایی همان هورمون‌ها هستند.
اگر که مغز فرمان تحریک ترشح هورمون محرک تیروئید را نفرستد، ساخته و ترشح نمی‌شود. در این صورت اکثر بیماران، تیروئید سالمی دارند، بلکه مشکل از دستوراتی می باشد که به غده‌ی تیروئید می‌رسد. هیپوتیروئیدی مرکزی امکان دارد به دلیل نبود هورمون‌های زیررخ بدهد:
هورمون رشد.

کم کاری تیروئید
کم کاری تیروئید

هورمون محرک غده‌ی فوق کلیه

  • هورمون‌های محرک جنسی که عملکرد غدد جنسی را تنظیم می‌کنند.
  • پرولاکتین که هورمون ترشح‌کننده‌ی شیر است.
  • اوکسی توسین که هورمون منقبض‌کننده‌ی عضلات صاف رحمی است.

چه کسانی به کم کاری تیروئید مبتلا می شوند؟

در هر فردی امکان این است که به بیماری کم کاری تیوئید منتلاشود .

اما در اکثر مواقع در افراد :

  • سابقه خانوادگی بیماری تیروئید داشته باشید.
  • یک بیماری خود ایمنی مانند دیابت نوع 1 یا بیماری سلیاک داشته باشید.
  • با ید رادیواکتیو یا داروهای ضد تیروئید درمان شده اید.
  • تابش به گردن یا بالای سینه داشته اید.
  • جراحی تیروئید (تیروئیدکتومی جزئی) داشته باشید.
  • در شش ماه گذشته باردار یا بچه دار شده اید.

کم کاری تیروئید در بانوان

زنان هم امکان دارد به بیماری کم کاری تیروئید مبتلا شوند اکثرا ممکن است این اتقاق در دوران بارداری رخ دهد این بیماری یکی از بیماری‌های پر رواج در زنان است زیرا کسانی که تیروئید کم کار داشته‌اند و یا در مرز کم کاری تیروئید بوده‌اند، با قرار گرفتن در وضعیت بارداری که یک بدن برای دو نفر فعالیت می‌کند، بیشتر در معرض تغییرات قرار می‌گیرند.

کلام آخر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *