آزمایش عملکرد کبد: آزمایش های عملکرد کبد (به پانل کبد شناخته می شوند) که بیشتر این آزمایش ها خونی هستند. آنزیم های مختلف، پروتئین ها و سایر مواد در کبد را اندازه گیری می کنند.
آزمایش عملکرد کبد
كبد از اصلی ترین بخش های بدن است كه در قسمت پشت آخرين دنده قرار گرفته است . به طور دقیق سمت راست بالاي ناحيه شكمي قرار دارد . وجود اختلال در این قسمت باعث ناراحتی کبد می شود . در این مقاله درباره ی آزمایش های عملکرد کبد به شما توضیحاتی ارائه دهیم لطفا تا آخر مقاله با ما همراه باشید.
علائم اختلال کبدی چیست؟
اگر که شما علائم زیر را در خود احساس می کنید، شما نیاز به آزمایش عملکرد کبد دارید.
این عوامل عبارت است از:
- زردی پوست
- حالت تهوع و استفراغ
- اسهال
- دل درد
- تیره شدن ادرار
- مدفوع به رنگ روشن
- خستگی وکوفتگی
چرا به تست عملکرد کبد نیاز داریم؟
آزمایش عملکرد کبد می تواند به شما این اطمینان را بدهد که شما به بیماری کبد مبتلا هستید یا خیر. کبد کار های حیاتی را انجام میدهد مانند:
- حذف مواد زائد از خون
- نگهداری مواد معدنی و ویتامین ها
- تنظیم لخته شدن خون
- تولید کلسترول، پروتئین، آنزیمها و صفرا
- حفظ کردن هورمون ها
- تنظیم مقدار قند خون
چه زمانی باید آزمایش عملکرد کبد را انجام دهیم؟
برای بررسی آسیب های کبدی، همانند:هپاتیت B و هپاتیت Cه چنانچه شما مشکوک به ویروس هپاتیت باشید.
چه نکاتی پیش ازانجام آزمایش لازم است؟
بایستی بدانید که پیش از آزمایش پزشک دستورات لازم را به شما می دهد. همچنین برخی دارو ها موجب تغیر مقدار پروتئین و آنزیم در بدن شما می شود پس قبل از آزمایش دارو هایی را که مصرف میکنید را به دکتر اطلاع دهید تا او به شما بگوید که کدام یک را نباید قبل از آزمایش بخورید.
ممکن است که پیش از انجام آزمایش به شما بگویند که برخی از مواد غذایی را نخورید.در اینجا سوالی که برای شما پیش می آید این است که آیا آزمایش کبد ناشتا است؟ در جواب به این سوال باید گفت که از پزشک خود مشورت بگیرید زیرا در برخی از آزمایشات نیازی به ناشتا بودن ندارید.
انواع آزمایش عملکرد کبد
1– آزمایش ALT:
نام دیگر این آزمایشAlanine aminotransferase است . در این تست آنزیم در کبد یافت می شود و در هنگام آسیب کبدی مقادیر بالاتری را نشان میدهد.
2- آزمایش ALP:
Alkaline phosphatase این تست مسدود شدن مجاری صفراوی و بیماری های استخوانی که موجب بالا رفتن مقادیر کبد می شود را در آزمایش را نشان می دهد.
3- آزمایش AST:
نام اختصاری این تست آسپارتات ترانس آمینازمی باشد که آنزیم موجود در کبد را نشان میدهد ،اگر که تعداد آنزیم زیاد باشد نشانه بیماری های کبدی است.
4- آزمایش GGT:
میزان آنزیم گاما گلوتامیل ترانسفراز کبدی که میتواند به آسیب کبدی داشته باشد.
5-آزمایش آلانین ترانس آمیناز (ALT)
این آزمایش می تواند به شما نشان دهد که کبد شما به درستی کار می کند یا خیر.
6-آزمایش( LD)
LD یک نوع آنزیم دیگری است که در کبد یافت میشود. سطح بالایی آن نشانگر آسیب کبدی است ولی در بسیاری از اختلالات دیگربیشتر می شود.
7-تست آلبومین:
آلبومین یک نوع پروتئینی است که در کبد تولید می شود. بدن شما لازم به این پروتئینها برای پیشگیری از عفونتها و انجام وظایف دیگر دارد. سطح آلبومین و کل پروتئین کمتر از حد نرمال امکان دارد نشان دهنده آسیب یا بیماری کبدی باشد.
تفسیر آزمایش عملکرد کبد
برای اینکه بتوانید آزمایش خود را بخوانید بایستی موارد زیر را مطالعه کنید.
- آزمایش آلبومین: این تست باید بین ۳.۵ تا ۵.۴ باشد.
- آزمایش بیلی روبین: باید بین ۰ تا۳ باشد
- آزمایش کلسیم: اگر بین ۹ تا ۱۰.۵ باشد نشانه سالم بئدن کبد شما است.
- آزمایش ALT باید برای خانم ها ۵ تا ۳۰ وبرای مردان ۵ تا ۳۵ باشد
- آزمایش ATP این آزمایش فرقی براب خانم ها ومردان ندارد هر دو باید بین ۳۰ تا ۱۷۰ باشد.
- آزمایش ALP این تست بایستی ۳۶ تا ۱۵۰ باشد.
- آزمایش GGT باید برای خانم ها بین ۵ تا35 وبرای مردان ۵ تا ۵۰ قرار داشته باشد.
حرف آخر
آزمایشگاه گلسا با بهره مند از تجهیزات پزشکی می تواند ارائه دهنده انواع آزمایش های مورد نیاز شما باشد.همچنین شما می توانید برای انجام آزمایش عملکر کبد به آزمایشگاه ما تشریف بیاورید و از مشکل خود با خبر شوید.
آدرس : کرج محمد شهر بلوار امام خمینی کوچه داروخانه شبانه روزی دکتر شبستری شماره تلفن : 02636207634 فکس : 02636217537 شماره همراه: 09124949376