کبد چرب چیست؟
اکسپرس، کبد چرب یکی از بیماریهای بسیار رایج محسوب میشود در طول دو دهه اخیر میزان ابتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی به شدت افزایش یافته است به طوری که برآورد میشود ۲۵ درصد از جمعیت جهان به درجاتی از این بیماری مبتلا هستند.
گرچه اصلیترین دلیل بروز کبد چرب مصرف مشروبات الکلی است، اما برخی عوامل میتواند همانند الکل باعث بیماری کبد شود.
بیماری کبد چرب با ساخته شدن چربی در سلولهای کبد خود را نشان میدهد و مصرف الکل آن را تشدید میکند با این حال، در افرادی که از این نوشیدنیها استفاده نمیکنند نیز احتمال بروز این بیماری وجود دارد.
علائم کبد چرب
این بیماری معمولاً نشانهای از خود بروز نمیدهد؛ اما بعضی افرادی که به آن مبتلا هستند از خستگی و درد در قسمت بالای سمت راست شکم خود (محل قرار گرفتن کبد) شکایت میکنند.
علائم استئاتوز و سیروز کبدی عبارت است از:
ورم شکم
بزرگ شدن رگهای زیر پوست
بزرگ شدن پستان در مردان
قرمزی کف دست
زرد شدن رنگ پوست و چشم ها
علت کبد چرب چیست؟
مهمترین علت ابتلا به چربی کبد الکلی نوشیدن الکل است. اگر فردی در مصرف الکل زیاده روی کند و شرایط زیر را هم داشته باشد بیشتر در معرض خطر است:
چاقی
سوء تغذیه
ابتلا به بیماری هپاتیت (به خصوص هپاتیت نوع C)
دارا بودن ژنهایی که باعث افزایش احتمال ابتلا میشوند.
سن بالا
خبری از علامت نیست
کبد چرب اغلب بدون علامت است و هیچ نوع درد یا زردی یا مشکلات دیگر ایجاد نمیکند مگر اینکه به مراحل پیشرفته رسیده باشد. بنابراین به طور کلی توصیه میشود تمام افرادی که چاق هستند و چاقی شکمی دارند یا دیابت دارند و تریگلیسیرید خونشان بالاست حتما یکبار سونوگرافی و تستهای کبدی انجام دهند تا ببینند کبد چرب دارند یا خیر. گاهی اوقات حتی لازم است برای بیمار بیوپسی کبد انجام شود؛ بخصوص اگر سن مریض بالا باشد، تستهای کبدیاش بشدت مختل باشند یا طحالش بزرگ و پلاکتش پایین باشد.
چرا به کبد چرب مبتلا می شویم؟
سلامت نیوز: قمی، افزایش چربی خون، کبد چرب و بیماریهای مفاصل و عضلانی را از مهم ترین عوارض چاقی برشمرد و گفت: کبدچرب در گذشته در سنین زیر 20 سال دیده نمیشد اما الان خیلی از کودکان و نوجوانان کبدچرب دارند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت وگو، دکتر مجید حسن قمی نائب رئیس انجمن تغذیه ایران با برنامه «گفتگوی علمی» درمورد شیوههای غیرعلمی درمان چاقی گفتگو کرد.
قمی با اشاره به اینکه مبحث چاقی افراد با BMI یا همان نمایه توده بدنی سنجیده میشود گفت: این مقدار از طریق تقسیم وزن برحسب کیلوگرم بر مجذور قد برحسب متر به دست میآید.
مبتلایان به کبد چرب چه غذاهایی بخورند؟
افرادی که به بیماری کبد چرب مبتلا هستند، باید در رژیم غذایی کبد چرب حجم غذای خود را کاهش دهند و از پرخوری بپرهیزند. روزهداری در بهبود وضعیت این افراد تاثیر زیادی دارد. غذای شب باید سبک و با حجم کم باشد، همچنین بین صرف وعده شام تا خواب حداقل دو ساعت فاصله ایجاد شود. این دسته از افراد باید از خوردن غذاهای سرد پرهیز کنند.
چگونه می توان بیماری کبد چرب را درمان یا از آن جلوگیری کرد؟
این سوالی میلیون ها انسان است ؛ در حال حاضر، هیچ دارویی وجود ندارد که درمان کند اما خبری خوب نیز وجود دارد:اول، محققان در سوئد در حال کار بر روی “کوکتلی” هستند، که در آزمایشگاه به نظر می رسد به کبد کمک می کند. اما زمانی ممکن میف شود که در دسترس باشد. با این وجود، اگرچه این یک قرص سحرآمیز نیست، اما تغییرات شیوه زندگی می تواند کمک کند. این تغییرات می تواند میزان چربی در کبد را کاهش دهد.
در مورد پیشگیری از بیماری کبد چرب چطور؟
کاهش وزن
ورزش برای پیشگیری از بیماری کبد چرب
تاثیرات داروها بر کبد چرب
پیوند کبد
مکمل های غذایی برای کاهش چربی کبد
حذف الکل برای پیشگیری از بیماری کبد چرب
معاینه بدنی بیمار مبتلا به کبد چرب
برای بررسی التهاب کبد، پزشک ممکن است شکم فرد را لمس کرده یا فشار دهد. در صورتی که کبد بزرگ شده باشد ممکن است بتواند آن را حس کند. با این وجود، این احتمال نیز وجود دارد که کبد بدون بزرگ شدن دچار التهاب شده باشد و در نتیجه دکتر گوارش و کبد با لمس کردن نتواند التهاب کبد را تشخیص دهد.
علت خارش بدن ناشی از بیماری های کبدی
خارش بدن و کبد میتواند به علت سموم باشد. سمومی که در خون شما جمع میشوند و باعث زردی (یرقان) میشوند میتوانند باعث ایجاد خارش بدن هم شوند. حس خارش ممکن است فقط در دستها و یا پاها باشد و گاها ممکن است تمام بدن دچار خارش شود.
درمان هپاتیت C نیز می تواند باعث خشکی و خارش پوست شود.